duminică, 31 martie 2013

Tarta cu zmeura si bezea


In sfarsit avem zmeura si la Cluj! De cateva saptamani asteptam sa apara ca sa pot face tarta asta delicioasa. Crema de migdale, zmeura, bezea... doar sunau ireal de bun pana ieri cand am pus in practica reteta.
Reteta am preluat-o de aici.
Ingrediente pentru Tarta cu zmeura si bezea
Pate Brisee
200 gr de faina
100 gr unt rece (tinut 15 minute la congelator)
1 ou
50 gr zahăr pudră (poate fi vanilat)

Crema de migdale
150 migdale (preferabil fara coaja)
50 gr zahar
2 ouă
40 gr unt topit

Bezea
2 albuşuri de ou (la temp. camerei)
1 lingurita suc de lamaie
100 gr zahar
30 ml apa

Umplutura
300g de zmeura
Tarta cu zmeura si bezea - Preparare
  1. Faina si untul rece taiat cubulete se pun in robot si se mixeaza cateva secunde pana arata ca pesmetul (e nisipos). Se adauga zaharul si oul si se mixeaza inca cateva secunde, pana aluatul se aduna in jurul axului robotului. Daca aluatul nu se aduna rapid si arata tot nisipos (semn ca oul a fost prea mic), adaugati, cu robotul mergand, cate o lingura de apa rece pe rand pana aluatul se aduna ca o bila. Eu am pus 1.5 linguri apa.
  2. Cu mainile reci (le-am tinut sub jet de apa rece) scoateti aluatul din robot, inveliti-l in folie de plastic, dandu-i forma de disc si dati la frigider pentru minim 1 ora.
  3. Scoateti aluatul din frigider si asezati-l pe folie de plastic. Intindeti o foaie rotunda, subtirica, mai mare de 25 cm diametru. Cu ajutorul unei farfurii de diametru 25 cm decupati un cerc din aluat.
  4. Intr-o tava cu pereti detasabili (de 20-22cm diametru) puneti hartie de copt pe fund. Ungeti marginile cu unt. Asezati foaia decupata in tava (ajutandu-va de folia de plastic), avand grija sa urce pe peretii tavii. Aranjati marginile sa arate frumos. Intepati aluatul cu o furculita din loc in loc. Dati tava inca 1/2 ora la frigider.
  5. Macinati fin migdalele impreuna cu zaharul.
  6. Preparati crema amestecand cu un tel toate ingredientele. Turnati crema in crusta.
  7. Presarati jumatate din zmeura peste crema.
  8. Coaceti tarta, la 180C pentru 30-35 minute. Crema se va umfla si va umple crusta.
  9. Scoateti marginea tavii si lasati tarta sa se raceasca.
  10. Presarati restul de zmeura deasupra.
  11. Intr-un robot bateti albusurile spuma tare cu 1 lingurita suc de lamaie.
  12. Intre timp fierbeti zaharul cu apa pentru bezea, timp de 8 minute de cand zaharul s-a topit. Cand spuma e tare incepeti sa turnati siropul, in fir subtire, peste bezea, cu robotul mergand. Dupa ce ati terminat tot siropul lasati robotul sa mearga pana bezeaua e racorita (cca 10 minute).
  13. Puneti bezeaua intr-un spritz de bucatarie (ca varf simplu, rotund) si spritzati bezeaua pe tarta. Caramelizati bezeaua cu o torta de bucatarie sau bagati prajitura sub grill-ul incins al cuptorului pana se coloreaza usor la varfuri.
  14. Se pastreaza la rece.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu