sâmbătă, 30 martie 2013

Tort cu trei feluri de mousse



  • Ingrediente

    Ingrediente pentru baza tortului cu 3 feluri de mousse:
    112g faina
    45 g cacao amara
    226g zahar
    1 jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
    1 lingurita de praf de copt
    1 varf de sare
    2 oua
    85g unt
    jumatate de cana de lapte
    un sfert de cana de cafea proaspat facuta
    1 jumatate de lingurita extract de vanilie
    capacele din hartie de copt
     
    Ingrediente pentru cele trei feluri de mousse
    3 cani de frisca lichida
    6 galbenusuri
    113g miere (se poate amesteca cu coaja de portocala rasa)
    o lingurita extract de vanilie
    200g ciocolata cu lapte
    200g ciocolata amara
    200g ciocolata alba
  • Mod de preparare

    Reteta de tort cu trei feluri de mousse este de inspiratie americana. Nu este deloc greu de realizat, dar e nevoie de putina rabdare pentru o prezentare spectaculoasa.

    Blatul tortului cu mousse:

    Cuptorul se incalzeste la 200 grade celsius. Pe o tava se aliniaza capacelele din hartia pentru copt, unse si pe o parte si pe cealalta cu unt. Se amesteca toate ingredientele uscate (faina, agentii de crestere, cacoa si sarea). In mijloc se face un cuib, unde se adauga laptele, unutul topit, cafeaua, extractul de vanilie si ouale. Se framanta bine.
    Dupa ce e gata aluatul pentru blatul de tort, se toarna cu grija in capacelele din hartia pentru copt. Daca sunteti in criza de timp sau nu aveti rabdarea necesara, puteti folosi formele pentru briose.
    In functie de cuptor, se lasa la copt intre 22-26 de minute, dupa care se lasa la racit.

    Cele trei feluri de mousse

    Se bate frisca lichida, pana se intareste, dupa care se pune in frigider. Se mixeaza galbenusurile pana devin pufoase. Mierea se pune in apa fierbinte, ca sa fie mai usor de integrat, dupa care se adauga la galbenusuri, si se mixeaza la viteza medie. Progresiv cresteti viteza la care mixati, pana amestecul devine pufos si este rece complet.
    Compozitia astfel obtinuta se imparte in 3 parti egale, in 3 boluri diferite.
    Topiti la bain marie ciocolata alba. Odata ce e complet topita - cu mare grija sa nu fie prea incalzita - adaugati-o intr-unul din bolurile cu o treime din amestecul de galbenus si miere. Lucrati cat de repede deoarece amestecul se va ingrosa. Adaugati o treime din frisca batuta si amestecati pana se omogenizeaza bine. Adaugati la frigider.
    Repetati procedeul pentru celelalte tipuri de ciocolata, pentru a face mousse-ul de ciocolata cu lapte si mousse-ul de ciocolata neagra.

    Cum se serveste tortul cu trei feluri de mousse

    Scoateti fiecare blat de tort din capacelul de hartie. Asezati-l pe o farfurie, si din hartie pentru copt realizati un cilindru, care sa imbrace blatul.
    Cu ajutorul unui posh, puneti pe fiecare bucata de blat de tort mousse-ul din ciocolata alba. Scuturati fiecare farfurie putin pentru ca spuma sa se aseze uniform, sau intindeti-o cu o spatula pentru glazuri. Daca observati ca incepe sa se lase pana terminati de lucrat cu fiecare tortulet in parte, puneti inapoi la frigider.
    Repetati procedeul pentru fiecare mousse in parte.
    Dupa ce terminati de "asamblat" tortul cu trei feluri de mousse, punet-l la frigider pentru 3 ore, lansand coifurile de hartie. Asa va veti asigura ca isi pastreaza forma.
  • Mod de servire

    Se poate decora cu fructe de sezon. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu