sâmbătă, 30 martie 2013

Reteta de baza de paine


  • Ingrediente

    1kg faina alba pentru paine
    625ml apa calduta
    30g drojdie proaspata sau 3 pliculete a cate 7g
    2 linguri zahar
    2 linguri rase de sare de mare
    faina pentru presarat
  • Mod de preparare

    Etapa 1: Formarea unei adancituri

    Pe o suprafata curata faceti o gramajoara de faina si sapati in centrul acesteia o adancitura larga. Turnati in ea jumatate din cantitatea de apa, apoi adaugati drojdia, zaharul si sarea, dupa care amestecati totul cu o furculita.

    Etapa2: Adaugarea ingredienteleor si framantatul

    Incet, aduceti restul fainii in interiorul adanciturii, fara sa daramati gramajoara, altfel apa se va imprastia peste tot. Continuati sa adaugati faina pana cand aveti o pasta ferma, apoi adaugati apa ramasa. Continuati sa amestecati pana cand pasta devine consistenta din nou, adaugand tot mai multa faina pana ce aluatul devine mai putin lipicios. Presarati faina pe maini si scuturati-le, apoi incorporati toata faina.
    Daca folositi faina neagra la paine, veti avea nevoie de mai multa apa, asa ca ajustati cantitatea de apa in functie de faina pe care o folositi.
    Urmeaza framantatul aluatului de paine, pentru care trebuie sa va implicati cu adevarat. Cu putere, apasati, indoiti, loviti si rulati aluatul de mai multe ori, timp de 4-5 minute, pana obtineti o coca fina si elastica.

    Etapa3: Prima dospire

    Presarati faina peste aluat, puneti-l intr-un castron, acoperiti vasul cu folie sau servet si lasati-l sa creasca 1/2 de ora, pana ce isi dubleaza volumul - intr-un loc cald, ferit de curenti de aer si umezeala.

    Etapa4: A doua dospire, modelarea si personalizarea

    Odata ce aluatul di-a dublat volumul, trebuie sa scoateti aerul din el. Timp de cateva secunde loviti-l cu putere. Apoi puteti sa-i dati forma dorita in functie de ce doriti sa preparati: baghete, cornuri, paine impletita sau umpluta. Puneti painea formata intr-un vas si lasati sa dospeaca a doua oara, intre 30 de minute si o ora, pana cand isi dubleaza volumul din nou.
    Aceasta este cea mai importanta etapa, deoarece a doua dospire va aera aluatul, dandu-i textura pufoasa si usoara, specifica painii proaspete.

    Etapa5: Coacerea

    Puneti cu grija aluatul de paine intr-o tava tapetata cu faina si introduceti-l in cuptorul incins. Tineti tava la cuptor in functie de reteta. Puteti verifica daca painea s-a copt batand in fundul tavii - daca suna a gol inseamna ca s-a copt.
    Cand e gata lasati painea 30 de minute sa se raceasca.
  • Mod de servire

    Nu sariti peste etapele pregatirii retetei de paine, lasati aluatul sa-si faca treaba, si va veti bucura de o paine delicioasa de casa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu