sâmbătă, 30 martie 2013

Cuib de viespi



Stiu ca acest dulce este arhicunoscut dar unul din motivele pentru care este atat de popular este acela ca este si foarte bun. Iata varianta incercata de mine. Merita sa petreci timpul in bucatarie gatind asa ceva.
Ingrediente:
Aluat:
1 kg + 2 linguri faina
4 oua
1 cana lapte (250 ml)
250 gr + 2 lingurite zahar
1 pliculet drojdie uscata
100 ml apa calduta
½ lingurita sare
Umplutura:
100 gr unt la temperatura camerei / margarina
200 gr miez nuca macinat
5 linguri zahar
Sirop:
125 ml lapte (½ cana)
4 linguri zahar
1 lingurita esenta vanilie
Intr-un bol se dizolva drojdia cu 2 lingurite de zahar in apa calduta si se adauga cele 2 linguri de faina. Se omogenizeaza si se lasa la dospit 15 min.

Intre timp intr-un alt vas, mai incapator, se amesteca laptele, zaharul si ouale.


La acestea se adauga drojdia dospita si se omogenizeaza.


Peste mix-ul obtinut se adauga faina si sarea. Se incorporeaza treptat. Se va obtine  un aluat elastic si nelipicios.

Se acopera vasul cu folie de plastic si se lasa sa creasca intr-un loc cald, timp de 1 ora.
In acest timp se freaca, cu ajutorul unei linguri, untul cu cele 5 linguri de zahar.


Aluatul dupa ce a crescut se imparte in 2 si din bucatile rezultate se intinde cate o foaie de aproximativ 1 cm grosime.


Peste foaie se intinde jumatate din compozitia de unt si…


… jumatate din miezul de nuca.


Foaia se ruleaza strans in forma de sul.


Cu un cutit ascutit bine se taie din sulul obtinut bucati de aproximativ 2 degete grosime.


Bucatile de cuib de viespi se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu distanta intre ele si dupa se acopera cu folie de plastic si se lasa la crescut intr-un loc cald timp de 30-40 min.


Asa arata dupa ce au stat la crescut.


Tava merge la cuptor, care a fost incins inainte, timp de 30-40 min (depinde de cuptor, verificati din cand in cand), la foc mic. Cu 10 min inainte de a le scoate din cuptor se ung cu siropul rezultat din amestecarea laptelui cu zahar si esenta de vanilie.


Dupa ce se scot din cuptor se pot unge cu miere de albine (este optional).


CCCuiburile de viespii sunt delicioase si se topesc in gura


Sunt o adevarata pufoshenie




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu