marți, 2 aprilie 2013

Escalop Zingara







Escalop (= felii subtiri de carne) de porc in sos Zingara (= sos pe baza de rosii, imbogatit cu sunca si ciuperci). Se poate prepara si cu felii de vita/vitel (cotlet) si atunci puteti folosi tarhon in loc de patrunjel.
Ingrediente pentru Escalop Zingara
500 gr pulpa de porc (sau cotlet de porc)
200 gr ciuperci champignon
100 gr sunca (am folosit sunca Praga, usor afumata)
1 ceapa
30 ml vin rosu sec
3 rosii din conserva (+3 linguri suc de pe ele)
1/2 lingurita cimbru uscat
1 foaie dafin
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita boia iute
1/4 legatura patrunjel
1 catel mare de usturoi
2 linguri faina alba
3 linguri ulei
sare, piper negru
Portii: 3-4
Timp de preparare: aproape 2 ore
Escalop Zingara - Preparare
  1. Pulpa de porc se taie, perpendicular pe fibra, felii de 1 cm. Se bat usor feliile cu ciocanul de snitele. Se trec feliile prin faina si se scutura de exces.
  2. Intr-o tigaie larga se incinge uleiul si se prajeste carnea pe ambele parti, pana se rumeneste usor. Se presara cu piper si putina sare in timp ce o prajiti. Se scoate carnea pe servetele de hartie.
  3. In grasimea ramasa se prajeste sunca taiata fasiute, pana se rumeneste. Se scoate pe servetele de hartie.
  4. In grasimea ramasa se prajesc ciupercile curatate de codite si taiate felii, pana se rumenesc usor. Nu inghesuiti ciupercile in tigaie, daca e necesar prajiti-le in doua ture. Presarati ciupercile cu sare si piper negru in timp ce la prajiti. Se scot ciupercile alaturi de sunca.
  5. In grasimea ramasa (daca nu mai e grasime in tigaie, adaugati 2 linguri de ulei), caliti ceapa tocata foarte marunt, pana se inmoaie.
  6. Se stinge ceapa cu vin si se fierbe pana se evapora, cca 30 secunde.
  7. Se adauga rosiile (si sucul de pe ele) facute piure in blender. Se caleste sosul de rosii inca 2-3 minute, pana scade un pic.
  8. Se adauga boiaua, cimbrul si dafinul. Se amesteca bine. Se pune carnea in tigaie, in sosul de rosii. Se acopera cu 500 ml apa. Se condimenteaza cu sare dupa gust.
  9. Se aduce la fierbere si apoi se fierbe, la foc mediu spre mic, cu capac timp de 1 ora si 10 minute. In acest timp sosul va scadea si la final se va ingrosa un pic. Dupa acest timp, carnea trebuie sa fie foarte bine facuta, sa se rupa usor cu furculita. Daca cumva sosul scade prea repede, picurati putina apa fierbinte.
  10. Se adauga ciupercile si sunca peste carne. Se adauga patrunjelul tocat impreuna cu usturoiul strivit. Se lasa sa mai fiarba 5 minute impreuna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu