marți, 2 aprilie 2013

Cornuri


Cornuri super pufoase cu o crusta subtire si crocanta. Bune simple, bune la sandwichuri, bune la tot si bune de tot.
Secretul "pufoseniei" acestor cornuri sta in primul pas. Acea pasta face ca miezul sa fie mai moale, sa nu fie uscat si chiar face ca acest cornuri sa-si pastreze prospetimea mai mult.
Ingrediente pentru Cornuri
500 gr faina alba
350 ml lapte
25 gr unt la temp. camerei
1 galbenus de ou
1/2 plic drojdie uscata
1/2 lingurita zahar
1 lingurita sare
Pentru uns si decorat
1 ou
4 linguri lapte
sare mare, mac, susan
Bucati: 12
Cornuri - Preparare
  1. Se dizolva 50 gr faina in 200 ml lapte. Se pune pe foc mic si se amesteca non-stop si puternic pana amestecul se ingroasa ca o pasta (cca 4 minute). Se lasa acest amestec sa se racoreasca, amestecandu-se din cand in cand.
  2. Se pune in masina de paine laptele caldut ramas, zaharul, untul taiat cuburi, galbenusul si pasta de la pct. 1. Se presara peste ele drojdia. Deasupra se pune restul de faina si apoi sarea. Se seteaza masina pe programul de framantat (la masina mea programul 11, de 13 minute).
    * aluatul se poate framanta si de mana macar 15 minute
  3. Aluatul framantat se aseaza intr-un bol, se unge deasupra cu f. putin ulei si se acopera cu o folie de plastic care sa vina in contact cu aluatul (sa nu se intareasca deasupra). Se pune aluatul in frigider, pe etajul cel mai de jos pana a doua zi. In acest timp aluatul creste aproape dublu.
  4. Se scoate aluatul din frigider cu 1.5 ore inainte de a-l prepara ca sa aiba timp sa revina la temp. camerei. Se aseaza obligatoriu la loc caldut (langa un calorifer fierbinte sau un ochi de aragaz pornit).
  5. Se taie aluatul in 3 bucati egale. Se framanta usor fiecare bucata, se da forma de chifla. Se acopera chiflele cu o punga de plastic si se aseaza iar la locul caldut, sa creasca, pentru 1 ora. Aluatul va fi foarte usor de lucrat, nici nu am avut nevoie de faina pentru masa de lucru.
  6. Se fiecare bucata si se intinde foaie patrata de aprox. 30 cm. Se decupeaza marginile cu rola de patiserie ca sa avem un patrat perfect. Se taie patratul in doua. Fiecare dreptunghi rezultat se taie apoi pe diagonala, rezultand 4 triunghiuri (vezi poza 6 de jos).
  7. Se ruleaza fiecare triunghi incepand de la latura mica spre varf (vezi poza 7). Varful se umezeste cu putina apa pentru a se lipi mai bine. Daca doriti, se indoaie un pic, ca o semiluna.
  8. Se aseaza cornurile formate in tava cuptorului cu hartie de copt. Se acopera cu o punga de plastic si se lasa sa creasca la loc caldut timp de 45 minute.
  9. In acest timp incalziti cuptorul la 200C. Introduceti si o oala micuta cu apa pe nivelul de jos pentru a forma abur in cuptor.
  10. Se ung cornurile cu oul batut cu lapte. Se presara apoi cu sare mare (varianta mea preferata), mac sau susan.
  11. Se coc cornurile la 200C pentru 20 minute.
  12. Se pastreaza intr-o punga.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu