marți, 2 aprilie 2013

Curcan la cuptor


Curcanul a fost piesa centrala in meniul meu de Craciun. Am aplicat aceeasi tehnica ca si la puiul la cuptor pentru a obtine o friptura suculenta si aromata in interior, numai ca am adaptat-o la bucati mari de carne. Nu mergea doar sa sarez curcanul, sarea nu ar fi patruns degraba in el, asa ca am apelat la o tehnica extrema: saramura. Sarea si toate aromele intra in carne, asa ca spuneti adio bucatilor uscate sau nearomate de curcan.
Am ales un curcan mai mic ca sa nu am probleme de ordin tehnic, dar si asa nu am gasit o oala pe masura lui, iar tava a fost la limita.. insa m-a descurcat si rezultatul a fost peste asteptarile mele.
Dar sa nu uita sa va povestesc despre noul meu cuptor: inchipuiti-va ca in era cuptoarelor electrice, mi-am luat tot unul pe gaz. De abia l-am gasit, aveam impresia ca sunt in cautarea dinozaurilor. Dupa multe teste in doua cuptoare electrice nu m-am putut obisnui cu ele iar aburul care iesea de fiecare data cand deschideam usa si trebuia sa-mi feresc fata (prima data m-am ars si tot timpul aveam impresia ca se arde mancarea in el) m-a descurajat complet. Asa ca gazul a fost alegerea corecta pentru mine. Fata de cel vechi are si ventilator, dar inca nu l-am folosit, am mers tot pe varianta clasica de gatit. Si cea mai tare parte: are doar trei butoane , asta fiind o cerinta speciala a mea (sa nu aiba programe prestabilite si tot felul de setari cu care sa-mi bat capul). Doar termostat, start/stop si butonul de coacere (clasic, cu ventilator si grill). Sunt asa incantata ca m-am obisnuit repede cu el!!!! Nici o leziune pe creier 
Ingrediente pentru Curcan la cuptor
1 curcan intreg (de 4 kg)
1 ceapa
1 lamaie
5 catei usturoi
1 felie slaninuta afumata (optional)
Saramura
15 cani apa la temp. camerei
6 linguri sare
3 linguri zahar
6 foi dafin
10 boabe ienibahar usor strivite
4 ardei iuti uscati
Condimente
3 linguri ulei
2 lingurite mustar
1 lingurita piper
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita turmenic
Curcan la cuptor - Preparare
  1. Daca curcanul este congelat il lasati la decongelat in frigider. Apoi il spalati bine, inclusiv in interior.
  2. Preparam saramura: intr-o craticioara mica fierbeti 1 cana de apa (din cele 15) impreuna cu dafinul si ardeii iuti rupti bucati si ienibaharul strivit pentru cca 2 minute. Lasati sa se racoreasca un pic.
  3. Pana atunci amestecati restul de apa cu zaharul si sarea si amestecati pana acestea se dizolva. Adaugati apa cu aromele de mai sus si amestecati. Puneti curcanul in saramura si lasati-l la frigider pentru 2 zile.
    * ideal este sa aveti o oala care sa cuprinda curcanul si sa pregatiti atata saramura cat sa il acopere complet; al meu nu a fost acoperit complet fiindca nu am avut o oala suficient de incapatoare, asa ca tot la cateva ore am intors curcanul in oala; daca aveti nevoie de mai multa saramura cresteti cantitatea de apa, dar si cea de sare, zahar si arome proportional!!!
    ** daca curcanul este mai mare va trebui sa-l tineti mai mult in saramura; de ex. un curcan de 7-8 kg il veti tine 4 zile
  4. Scoateti curcanul din saramura, spalati-l iar bine sub jet de apa rece si apoi absorbiti-l cu servetele de bucatarie. Se acopera curcanul cu folie de plastric si se mai lasa la frigider 1 zi, atfel incat saramura sa se distribuie uniform in interior.
  5. Se scoate curcanul din frigider cu 2 ore inainte de a-l coace, ca sa aiba timp sa ajunga la temp. camerei.
  6. Se amesteca toate condimentele pana obtinem o pasta uniforma. Cu aceasta pasta ungem curcanul peste tot. Introduceti in curcan sferturi de ceapa, lamaie si cateii de usturoi intregi si cu coaja. Daca e nevoie, legati aripile si picioarele curcanului astfel incat sa aiba o "pozitie" frumoasa. Eu i-am imobilizat aripile cu o frigaruie lunga, iar picioarele le-am bagat sub pielea de pe burta.
  7. Incalzim cuptorul la 200C. Punem curcanul in tava cu pieptul in jos.
  8. Dam curcanul la cuptor pentru 20 minute.
  9. Intoarcem curcanul cu pieptul in sus. Scadem temperatura la 170C. Lasam curcanul inca 1 ora.
  10. Scadem acum temperatura la 150C si il lasam inca 1 ora. In aceasta ora nu uitati sa ungeti curcanul tot la 20 minute, cu sucul lasat in tava sau cu putina slaninuta afumata topita (daca vreti ca pielea sa aiba o usoara aroma de afumat; eu l-am uns cu slaninuta).
    * daca curcanul vostru este mai mare sau mai mic adaptati timpul de coacere la 150C in concordanta; daca curcanul este extrem de mare si prin cresterea timpului de coacere vedeti ca incepe sa se rumeneasca prea tare deasupra sau in zona aripilor, asezati o folie de aluminiu peste respectivele zone.
  11. Curcanul meu de 4 kg a fost gata in 2 ore si 20 minute. Pentru siguranta puteti folosi un termometru de friptura. Verificati in zona cea mai groasa a pieptului ca temp. sa ajunga la 70-75C.
  12. Scoateti curcanul din cuptor si acoperiti-l cu folie de aliminiu, lasandu-l macar 15 minute sa se odihneasca. Temperatura in interior va mai creste cu cca 5 grade in acest timp.
  13. Serviti curcanul cat e cald.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu