marți, 2 aprilie 2013

Iaurtiera


Una dintre cele mai bune investitii recente: aparatul de facut iaurt. Mi l-am cumparat ca sa pot face un iaurt mai gustos si mai putin acru decat cel cumparat.
Practic iaurtiera este un simplu dispozitiv care incalzeste borcanelele la o temperatura de 45C, temperatura la care cultura de iaurt se dezvolta foarte bine. Din instructiunile cu care a venit am inteles ca se poate face si iaurt din lapte de soia (sau alt lapte vegetal), dar pana acum l-am testat doar pe lapte de vaca. Urmeaza laptele de capra.
Prepararea este simpla: se incalzeste pana aproape fierbe 1l lapte (gras, de la tara sau de la dozator; nefiert), apoi se lasa sa se raceasca pana e doar usor caldut (in jur de 43C-45C). Se amesteca laptele cu 1 iaurt mic natural (la prima tura va fi un iaurt cumparat, dar apoi puteti folosi din iaurtul preparat de voi) sau cu ferment de iaurt si se imparte in borcanele iaurtierei. Se porneste iaurtiera si se lasa 8 ore (asta e timpul in care-mi place cum iese, desi se poate experimenta cu timp mai mare sau mai mic). Dupa 8 ore, borcanelele se dau la frigider, minim 2 ore. Si iaurtul e gata!
Daca doriti un iaurt de consistenta celui grecesc, doar puneti iaurtul obtinut intr-un tifon si lasati-l sa se scurga cateva ore la frigider.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu