sâmbătă, 30 martie 2013

Prajitura stratificata cu prune uscate


O prajitura de maaaaare efect. Nu va mint, este destul de costisitoare (multe oua, mult unt) si calorica (multe oua, mult unt), dar uitati-va numai la ea, cat de bine arata... Si este prima data cand o execut. De fapt se si vede ca dupa primele patru straturi de jos care sunt mai sovaielnice (la primul nici macar nu s-a pornit grillul dintr-o eroare de... manevrare  ) am inceput sa detin controlul si restul straturilor au iesit aproape de perfectiune. Abia astept sa o mai fac o data!
Ingrediente pentru Prajitura stratificata cu prune uscate
450 gr unt la temperatura camerei
100 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
1 baton vanilie
6 oua
12 galbenusuri de ou
500 ml lapte condensat (indulcit)
220 gr faina alba
20 gr amidon
1/2 lingurita sare
150 gr prune uscate fara samburi
Timp de preparare: 1h 15min
Prajitura stratificata cu prune uscate - Preparare
  1. Taiati prunele in doua pe lung si aplatizati-le cu latul cutitului.
  2. Preincalziti cuptorul la 230C. Intr-o tava de 20 x 24 cm si inaltime minima de 4 cm puneti hartie de copt pe fund.
  3. Cu mixerul frecati untul cu zaharul si miezul de vanilie, pana zaharul e aproape topit.
  4. Adaugati apoi ouale, cate unul pe rand, mixand bine dupa fiecare, pana la incorporare.
  5. Adaugati laptele condensat si mixati bine, pana se incorporeaza.
  6. Adaugati faina, amidonul si sarea si mixati iar pana aluatul e omogen. Pregatiti un pahar gradat cu care sa masurati aluatul. Ca sa iasa straturile egale, va trebui sa puneti aceeasi cantitate de aluat pe fiecare.
  7. Puneti tava in cuptor sa se preincalzeasca. Stingeti cuptorul si porniti grill-ul cuptorului pe maxim (200C). Lasati 2 minute sa se incalzeasca bine si grill-ul si tava.
  8. Scoateti tava din cuptor. Puneti in ea 160 ml aluat, nivelati-l cu dosul unei linguri, apoi bateti bien tava de masa sa se aseze egal aluatul in tava.
  9. Dati tava sub grill (pe al treilea nivel de sus in jos). Coaceti timp de 5-7 minute, pana aluatul e rumen pe toata suprafata. Daca vi se pare ca aluatul se coace neuniform sub grill, la jumatatea timpului, rotiti tava in cuptor.
  10. Scoateti tava din cuptor si cu un vas cu fundul plat (pe care l-am tapetat cu hartie de aluminiu) presati bine stratul copt sa iasa aerul. S-ar putea ca pe alocuri aluatul sa se umfle un pic, e ok, doar presati bine in acele zone sa se desumfle.
  11. Puneti iar 160 ml aluat peste stratul copt, nivelati, bateti de masa si apoi puneti felii de prune din loc in loc. Coaceti sub grill, intre 5-7 minute, pana stratul e rumen frumos.
  12. Repetati pasii 8-11 pana terminati aluatul sau umpleti tava. Mie mi-au iesit 8 straturi.
  13. Dupa ce ati grillat ultimul strat, stingeti grill-ul si porniti cuptorul la 180C. Mai lasati prajitura sa se coaca 10 minute.
  14. Scoateti prajitura din cuptor. Treceti cu un cutit pe marginea prajiturii, sa se desprinda de tava. Lasati sa se raceasca complet.
  15. Rasturnati prajitura pe fundul unei tavi de cuptor. Dezlipiti hartia de copt. Rasturnati inca o data prajitura, de data asta pe un patou. Taiati prajitura felii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu