sâmbătă, 30 martie 2013

Friptura de miel


De obicei de Pasti, pregateam o friptura de miel in vin rosu cu usturoi, rozmarin si cimbru. Anul acesta am dorit sa schimb, sa incerc si altceva asa ca am folosit o reteta usor modificata de aici si rezultatul a fost peste asteptari. Friptura a iesit suculenta, gustoasa si nu in ultimul rand foarte aratoasa. O friptura demna sa stea pe masa mea de Pasti.
Am servit-o doar cu un sos simplu facut din iaurt gras amestecat cu multa ceapa verde si patrunjel tocat. Si un pahar de vin rosu sec... Va recomand si alte doua sosuri langa aceasta friptura: tzatziki si chimichurri.
Ingrediente pentru Friptura de miel
pulpa de miel cu os (1.6 kg)
3 catei usturoi
Marinata
2 linguri cu varf mustar cu seminte
3 catei usturoi
3 fire cimbru
1 fir rozmarin
8 fileuri ansoa in ulei de masline
coaja de la 1 lamaie
2 linguri suc lamaie
2 linguri sos de soia
2 linguri ulei masline
piper
Friptura de miel - Preparare
  1. Mixati in blender toate ingredientele pentru marinata (de la verdeturi rupeti frunzulitele de pe tulpina), pana obtineti o pasta.
    * nu se pune sare in marinata deoarece ansoa si sosul de soia sunt suficient de sarate
  2. In pulpa de miel spalata si uscata bine cu servetele faceti incizii cu un cutit bine ascutit si introduceti felii de usturoi.
  3. Frecati apoi pulpa pe ambele parti cu pasta obtinuta. Deasupra sa fie un strat generos de marinata. Puneti pulpa intr-un bol si acoperiti cu o folie. Aveti grija, folia sa nu atinga suprafata carnii ca sa nu strice crusta, de aceea e bine sa folositi un bol! Dati la frigider minim 4 ore.
  4. Scoateti pulpa si lasati jumatate de ora afara, sa ajunga la temperatura camerei.
  5. O asezati intr-o tava si o introduceti la cuptor la 220C pentru 20 minute. Coborati temparatura la 150C si mai lasati 2 ore. Tot la 30 minute stropiti-o cu sucul din tava
  6. Dupa acest timp friptura va fi facuta si suculenta si usor in sange doar in jurul osului. Daca o doriti mai in sange scadeti timpul de coacere. Acoperiti friptura cu folie de aluminiu si lasati sa stea 15 minute inainte de a o taia.
    * nu uitati sa ajustati timpul de coacere in functie de greutatea pulpei, a mea avea 1.6 kg


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu