duminică, 31 martie 2013

Banana split


Nu stiu cat mai tin zilele astea caldute de toamna, dar profit de ele ca sa postez ultima reteta cu inghetata de anul aceasta: banane caramelizate servite cu inghetata de vanilie.
Reteta este inspirata de aici.
Ingrediente pentru Banana split
3 banane
50 gr unt
2 linguri ulei de dovleac (sau ulei de nuca)
3 linguri zahar brun
4-5 linguri rom (sau sherry oloroso dulce)
inghetata de vanilie
scortisoara
Portii: 3
Banana split - Preparare
  1. Se topeste, la foc mic, untul cu 1 lingura ulei de dovleac.
  2. Se adauga zaharul si se amesteca pana e aproape topit si compozitia incepe sa fiarba.
  3. Se adauga romul si se amesteca non-stop ca sa se topeasca tot zaharul
  4. Se finiseaza sosul cu 1 lingura de dovleac. Se trage tigaia de pe foc.
  5. Se adauga in sos bananele taiate in doua pe lung. Se stropesc cu sos, sa fie bine acoperite. Se lasa sa stea 10 minute.
  6. Se aseaza cate 2 felii de banana pe farfurie. Se aseaza cate 2-3 globuri inghetata intre ele si apoi se toarna sos deasupra. Se presara cu scortisoara.


Tarte cu crema de vanilie


Reteta pentru aceste tarte portugheze dragute si gustoase mi-a fost sugerata de Gabi, una din vizitatoarele siteului. Ieri le-am facut prima data iar azi am repetat inca o data figura. Prevad ca nu vor rezista prea mult nici de data asta.
Este o reteta simpla, ideala sa implicati copiii la pregatirea ei. Mie cel putin mi-a placut la nebunie sa pun aluatul in forme, parca ma jucam iar cu plastilina 
Ingrediente pentru Tarte cu crema de vanilie
1 foaie aluat foietaj (30 cm x 30 cm; decongelat, dar rece)
Crema de vanilie
500 ml lapte
150 gr zahar
1/2 baton vanilie
2 fasii coaja de lamaie
1 baton scortisoara (cca 5 cm)
4 galbenusuri
40 gr amidon
Bucati: 15
Tarte cu crema de vanilie - Preparare
  1. Se ia aluatul foietaj si se ruleaza. Se taie ruloul obtinut in felii de 2 cm grosime.
  2. Se ia fiecare felie de aluat, se pune intre doua folii de plastic si se aplatizeaza cu fundul plat al unei farfurii, astfel inca sa obtinem un disc de aprox. 10 cm.
  3. Se aseaza discurile in forme de muffins unse foarte usor cu ulei (eu am inmuiat un servetel de hartie in ulei si cu el am uns formele; daca formele sunt unse prea tare va fi greu sa asezati discurile in forme fiindca aluneca). Cu degetul apasati discurile sa se potriveasca frumos in forma.
  4. Puneti tava in frigider pana terminati crema.
  5. Preparati crema dupa instructiunile de aici (pasii 1-6) cu singura diferenta ca la pasul 1 veti adauga si coaja de lamaie si batonul de scortisoara, alaturi de vanilie.
  6. Se umplu cupele cu crema de vanilie calduta. Nu le umpleti prea tare fiindca crema de vanilie se umfla la copt.
  7. Se coc la 200C pentru 25 minute.
  8. Se scot din cuptor si dupa cateva minute se pot scoate din forme. Sunt bune caldute sau reci presarate cu scortisoara.


Banane in sos de portocale


Propunerea mea pentru a inlocui clasicele banane caramelizate. Reteta duce aceasta idee la alt nivel. Caramelul imbogatit cu aroma sucului, cojii si lichiorului de portocale este pur si simplu delicios si te face sa nu te poti desparti de cratita dupa ce l-ai preparat. Vorbesc in cunostinta de cauza... 
Reteta am gasit-o pe siteul oficial Cointreau. Puteti servi sosul cu inghetata (de vanilie, cocos, frisca, cu nuci), clatite sau o felie de chec simplu.
Ingrediente pentru Banane in sos de portocale
2 banane
3 linguri de zahar (alb sau brun)
160 ml suc de portocale (eu am pus cumparat)
1/2 pastaie vanilie
1 priza buna scortisoara
1 portocala
1 lingura suc de lime
2 linguri lichior de portocale Cointreau
70 gr unt (82% grasime)
Banane in sos de portocale - Preparare
  1. Inainte de a incepe, pregatiti-va toate ingredientele, sa le aveti la indemana, fiindca totul se prepara rapid.
  2. Se pune zaharul intr-o craticioara si se caramelizeaza la foc mic, amestecand des, pana capata o culoare aurie.
  3. Se adauga 80 ml suc de portocale si se amesteca rapid. Daca in jurul lingurii caramelul s-a intarit un pic, lasati totul la foc mic pana "cocolosul" de caramel se dizolva complet in sirop.
  4. Adaugati atunci miezul razuit de la vanilie si scortisoara. Cresteti un pic puterea focului si lasati sosul sa fiarba pana incepe sa faca spuma deasupra (maxim 1 minut).
  5. Adaugati sucul de lime, lichiorul si coaja razuita de la portocala (prin razatoarea mica). Daca veti servi copiilor acest desert lasati sa dea cateva clocoteca sa se evapore alcoolul. Daca nu, luati imediat oala de pe foc.
  6. Adaugati in 3-4 transe untul taiat cubulete si amestecati pana e complet dizolvat. Adaugati restul de suc de portocale (cei 80 ml).
  7. Taiati bananele pe lung si apoi felii. Puneti-le in sos si amestecati.
  8. Se serveste sosul rece cu inghetata sau caldut cu clatite (clasice sau americane). Daca a stat la frigider se amesteca inainte de folosire.


Tarta cu zmeura si bezea


In sfarsit avem zmeura si la Cluj! De cateva saptamani asteptam sa apara ca sa pot face tarta asta delicioasa. Crema de migdale, zmeura, bezea... doar sunau ireal de bun pana ieri cand am pus in practica reteta.
Reteta am preluat-o de aici.
Ingrediente pentru Tarta cu zmeura si bezea
Pate Brisee
200 gr de faina
100 gr unt rece (tinut 15 minute la congelator)
1 ou
50 gr zahăr pudră (poate fi vanilat)

Crema de migdale
150 migdale (preferabil fara coaja)
50 gr zahar
2 ouă
40 gr unt topit

Bezea
2 albuşuri de ou (la temp. camerei)
1 lingurita suc de lamaie
100 gr zahar
30 ml apa

Umplutura
300g de zmeura
Tarta cu zmeura si bezea - Preparare
  1. Faina si untul rece taiat cubulete se pun in robot si se mixeaza cateva secunde pana arata ca pesmetul (e nisipos). Se adauga zaharul si oul si se mixeaza inca cateva secunde, pana aluatul se aduna in jurul axului robotului. Daca aluatul nu se aduna rapid si arata tot nisipos (semn ca oul a fost prea mic), adaugati, cu robotul mergand, cate o lingura de apa rece pe rand pana aluatul se aduna ca o bila. Eu am pus 1.5 linguri apa.
  2. Cu mainile reci (le-am tinut sub jet de apa rece) scoateti aluatul din robot, inveliti-l in folie de plastic, dandu-i forma de disc si dati la frigider pentru minim 1 ora.
  3. Scoateti aluatul din frigider si asezati-l pe folie de plastic. Intindeti o foaie rotunda, subtirica, mai mare de 25 cm diametru. Cu ajutorul unei farfurii de diametru 25 cm decupati un cerc din aluat.
  4. Intr-o tava cu pereti detasabili (de 20-22cm diametru) puneti hartie de copt pe fund. Ungeti marginile cu unt. Asezati foaia decupata in tava (ajutandu-va de folia de plastic), avand grija sa urce pe peretii tavii. Aranjati marginile sa arate frumos. Intepati aluatul cu o furculita din loc in loc. Dati tava inca 1/2 ora la frigider.
  5. Macinati fin migdalele impreuna cu zaharul.
  6. Preparati crema amestecand cu un tel toate ingredientele. Turnati crema in crusta.
  7. Presarati jumatate din zmeura peste crema.
  8. Coaceti tarta, la 180C pentru 30-35 minute. Crema se va umfla si va umple crusta.
  9. Scoateti marginea tavii si lasati tarta sa se raceasca.
  10. Presarati restul de zmeura deasupra.
  11. Intr-un robot bateti albusurile spuma tare cu 1 lingurita suc de lamaie.
  12. Intre timp fierbeti zaharul cu apa pentru bezea, timp de 8 minute de cand zaharul s-a topit. Cand spuma e tare incepeti sa turnati siropul, in fir subtire, peste bezea, cu robotul mergand. Dupa ce ati terminat tot siropul lasati robotul sa mearga pana bezeaua e racorita (cca 10 minute).
  13. Puneti bezeaua intr-un spritz de bucatarie (ca varf simplu, rotund) si spritzati bezeaua pe tarta. Caramelizati bezeaua cu o torta de bucatarie sau bagati prajitura sub grill-ul incins al cuptorului pana se coloreaza usor la varfuri.
  14. Se pastreaza la rece.


Clatite americane cu afine


Clatite americane (pancakes) cu fructe.  Daca nu adaugati afinele, raman chiar cele simple pe care ei le servesc cu sirop de artar.
Cu siguranta sunt indragite de copii deoarece dupa ce ai mancat una limba si dintii devin violet, asa ca aveti grija cui zambiti dupa ce le mancati. 
Ingrediente pentru Clatite americane cu afine
200 gr afine
180 gr faina
60 gr zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
2 oua mici
470 ml lapte batut
20 gr unt topit
Bucati: 15 
Clatite americane cu afine - Preparare
  1. Intr-un bol mare amestecati faina cu zaharul, praful de copt si bicarbonatul.
  2. Separat bateti bine ouale, adaugati laptele batut si 2 linguri unt topit. Amestecati bine.
  3. Turnati acest amestec peste cel de faina si amestecati, dar nu foarte mult, pana nu se mai vede faina, chiar daca raman cocoloase in aluat.
  4. Incingeti bine o tigaie. Stropiti cu putina apa si daca sfaraie, atunci tigaia e suficient de incinsa. Acum dati focul pe mediu spre mic, obligatoriu. Clatitele nu se fac la foc mare!
  5. Folosind o pensula de silicon ungeti tigaia cu unt topit.
  6. Adaugati o lingura din compozitia de clatite si cu dosul lingurii dati forma de cerc. Presarati afine peste clatita si apasati-le usor cu mana sa intre bine in aluat. Lasati sa se prajeasca pana vedeti ca margine clatitei este uscata, cca 2 minute. Folosind o paleta intoarceti clatita si mai prajiti 2 minute. Repetati pana terminati aluatul.
    * intr-o tigaie normala intra cam 3-4 clatite o data
  7. Dupa fiecare tura de clatite stergeti tigaia cu un servetel si apoi ungeti-o cu unt.
  8. Scoateti clatitele pe o farfurie. Serviti imediat, pudrate cu zahar si miere daca le doriti mai dulci. Eu le-am asezat pe farfurie cu "fata" frumoasa (cea prajita prima data) in sus 
    * se pot adauga afinele direct in aluatul de clatite, dar atunci nu vor mai avea fata "frumoasa"


Orez cu lapte (Budinca de orez)


E bun, e cremos si laptele condensat ii da o aroma mai speciala. Se poate servi ca desert sau la micul dejun.
Ingrediente pentru Orez cu lapte (Budinca de orez)
120 gr orez cu bobul rotund
500 ml lapte
170 gr lapte condensat
1 ou
o mana de stafide
scortisoara (sau cardamom, esenta vanilie, esenta migdale)
1 varf cutit sare
Portii: 3
Orez cu lapte (Budinca de orez) - Preparare
  1. Punem orezul la fiert cu laptele si laptele condensat. Amestecam des si fierbem la foc mic pana incepe sa se umfle orezul. Atunci adaugam stafidele, sarea si 1 varf lingurita scortisoara (sau alte arome). Continuam sa fierbem la foc mic si amestecam mereu ca sa nu se prinda de fundul oalei.
    * daca folositi arome lichide, gen esenta de vanilie sau migdale, nu le adaugati acum fiindca se vor evapora!
  2. Cand orezul e fiert si mare parte din lapte e fi absorbit (trebuie sa fie o compozitie cremoasa), bateti bine oul. Adaugati din compozitia de orez vreo 6 linguri peste ou. Dati focul la cel mai mic nivel, astfel incat budinca sa nu mai fiarba! Turnati apoi amestecul cu ou in oala cu budinca si amestecati bine. Lasati pe foc inca 3 minute.
    * acum se adauga esenta de vanilie sau migdale!
  3. Serviti in boluri individuale sau pahare, presarata cu putina scortisoara.


Chec cu migdale si visine


Checul simplu nu ma incanta in mod deosebit, dar cu visine capata acel ceva care lipseste, care il face sa nu fie sec. Si fulgii de migdale, pe care nu i-am mai folosit pana acum, dau o textura interesanta miezului. Mai trebuie sa caut deserturi cu fulgi de migdale!
Ingrediente pentru Chec cu migdale si visine
220 gr faina
1/2 plic praf de copt
50 gr fulgi migdale
1 esenta vanilie
150 gr unt
150 gr zahar brun
4 oua
1 lingura coniac
1 varf cutit sare
2 maini de visine fara samburi (proaspete, congelate sau din compot)
4 linguri fulgi de migdale
Chec cu migdale si visine - Preparare
  1. Toti pasii i-am facut in robotul de bucatarie, dar se poate si cu mixerul manual.
  2. Frecati untul cu zaharul, dar nu trebuie sa se dizolve, doar sa fie bine omogenizat.
  3. Incorporam pe rand ouale si apoi esenta de vanilie.
  4. Fulgii de migdale ii macinam fin in masina de cafea.
  5. Cernem faina amestecata cu migdalele macinate, sarea si praful de copt. Adaugam amestecul peste untul cu oua. Adaugam si coniacul. Va rezulta un aluat consistent, care sta pe lingura si e putin lipicios.
  6. Ungem o tava clasica de chec cu unt si apoi presaram putina faina. Turnam 1/2 din aluatul de chec, peste el presaram fulgi de migdale intregi si visine date prin faina. Acoperim cu restul de aluat si deasupra presaram iar fulgi de migdale si visine date prin faina. In orice tava ati face, retineti: compozitia de chec nu trebuie sa depasesca cu mult mijlocul tavii, ca sa ramana loc sa creasca checul.
    * eu am folosit o tava rotunda de chec de diametru 13 cm si inaltime 8 cm cu gaura in mujloc si ce mi-a ramas din aluat am pus in 7 forme de muffins peste care am presarat fulgi de migdale si am pus o visina in mijloc
  7. Dam la cuptor la 180C pentru cca. 50 minute. Introduceti o scobitoare in chec si daca iese curata, e copt. Daca nu e curata mai lasati la cuptor.


Prajitura cu visine


Ingrediente pentru Prajitura cu visine
Aluat
110 gr unt la temperatura camerei
200 gr zahar
300 gr faina
2 lingurite praf de copt
1 varf cutit sare
2 oua
1 esenta vanilie
150 ml lapte
Umplutura
400 gr visine prospete (350 gr daca sunt congelate)
2 lingurite amidon (sau faina)
1/2 lingurita ghimbir pudra
Crusta
100 gr faina
60 gr zahar brun
150 gr unt
1 lingurita scortisoara
Prajitura cu visine - Preparare
  1. Scoateti samburii din visine. Pudrati-le cu ghimbir si apoi cu amidon.
  2. Pentru crusta: amestecati toate ingredientele cu mana pana se omogenizeaza totul.
  3. Pentru aluat: frecati cu mixerul untul cu zahar, apoi adaugati ouale unul cate unul, amestecand dupa fiecare. Adaugati vanilia, apoi faina amestecata cu praful de copt si sarea si la sfarsit incorporati laptele. Veti obtine un aluat consistent.
  4. Intr-o tava rotunda de diametru 26cm puneti hartie de copt si apoi ungeti-o cu unt, inclusiv pe margini.
  5. Puneti in tava jumatate din aluat, presarati apoi visinele pe toata suprafata, turnati restul de aluat. Deasupra presarati crusta sub forma de firimituri care sa acopere toata prajitura.
  6. Dati prajitura cu visine la cuptor, la 190C, pentru 35-40 minute.
    * faci testul cu scobitoarea inainte de a o scoate din cuptor, pentru a fi sigur ca e facuta

Desert Deluxe


Sau cum a devenit un desert improvizat din niste resturi din frigider, un desert de lux...
Pai a fost cam asa: o jumatate de cutie de mascarpone ramasa de la bomboanele tiramisu, un pachet de piure de castane gasit in congelator, 2 borcanele cu visine conservate in brandy in vara si de care uitasem... Le-am amestecat, le-am pus intr-un pahar de vin si le-am servit seara intrebandu-l pe Radu daca ii place improvizatia mea. Iar dragutul de el a dat raspunsul perfect: "ce improvizatie, asta e lux". Si asa i-a ramas numele. Daca pentru el gustul era de lux, pentru mine sigur a fost timpul scurt in care l-am pregatit. Mi-a ramas suficient timp sa-mi organizez toate condimentele in borcanele etichetate, sperand sa intru astfel in randul gospodinelor organizate.
Ingrediente pentru Desert Deluxe
125 gr mascarpone
70 gr piure castane (unguresc, cu rom)
2-3 linguri frisca batuta
1 borcanel mic visine (compot sau conservate in alcool)

Desert Deluxe - Preparare
  1. Se freaca bine piureul de castane cu branza. Apoi se incorporeaza frisca pentru a face compozitia mai putin densa, mai spumoasa. Gustati acum compozitia si daca doriti, adaugati zahar vanilat dupa gust. Eu nu am pus deloc, piureul de castane era suficient de dulce.
    * pentru o cantitate asa mica am folosit frisca din tub
  2. In pahare sau cupe de sticla puneti un strat din compozitie si apoi unul generos de visine (adaugati si putin suc de pe visine) si alternati asa cate straturi doriti (ultimul strat va fi de visine).
    * eu am folosit visine conservate in brandy, merg de minune in aceasta combinatie, obtinand un desert de adulti; pentru copii, folositi visine din compot.


Prajitura cu branza, orez si visine



Este o prajitura foarte usoara si nu foarte dulce. Pentru blatul de branza cu orez m-am inspirat dintr-o reteta a Marthei Stewart, dar parea cam sec doar asa, simplu. Si am avut dreptate, sosul de visine adaugat de mine e acrisor si echilbreze perfect blatul. Si in plus contribuie la aspectul prajiturii.
Ingrediente pentru Prajitura cu branza, orez si visine
150 gr orez cu bob rotund
550 ml lapte
1 lingurita scortisoara
150 gr zahar
1.2 kg branza proaspata de vaci
3 oua intregi
3 galbenusuri
1 lingurita unt pentru uns tava
Sos de visine
450 gr visine (fara samburi, proaspete sau congelate)
4 linguri zahar
300 ml apa
3 linguri rase amidon
Prajitura cu branza, orez si visine - Preparare
  1. Orezul, laptele si scortisoara se pun la fiert pe foc mediu, amestecand des sa nu se lipeasca de fund. Se fierbe pana laptele e absorbit in mare parte si orezul e fiert. A durat cam 15 minute, acesta era timpul de fierbere indicat pe ambalajul orezului.
  2. Se ia de pe foc orezul si se adauga jumatate din cantitatea de zahar. Se lasa la racit.
  3. Se freaca branza cu restul de zahar si ouale.
  4. Se amesteca compozitia de branza cu cea de orez.
  5. Punem hartie de copt intr-o tava rotunda cu pereti detasabili de diametru 26 cm. Ungem marginile cu unt topit.
  6. Turnam compozitia de branza si orez in tava si nivelam bine. Scuturam tava putin ca sa se aseze compozitia mai bine in tava.
  7. Dam la cuptor la 180C pentru 20 minute.
  8. In acest timp preparam visinele. Punem visinele (am folosit congelate de data asta) la fiert cu apa, zaharul si amidonul. Fierbem cam 10 minute, pana compozitia se ingroasa usor, va deveni vascoasa.
  9. Scoatem tava cu prajitura din cuptor, turnam compozitia de visine deasupra si dam iar la cuptor pentru inca 40 minute.
  10. Lasam sa se raceasca in tava, apoi scoatem peretele, taiem felii si servim.


Placinta cu mere


Ceva vechi si ceva nou. O placinta clasica cu mere si o tehnica noua de preparare a aluatului pentru placinte. Asadar, aveti tema pentru weekend  Si va garantez, ca daca stapaniti aceasta reteta, veti face cele mai bune cruste de placinte, tarte si quiche ever. Pur si simplu se topeste in gura acest aluat. Placinta iese inalta de 1.5 cm, e delicata si are un gust proaspat. Ma simt ca un maestru patiser francez 
Ingrediente pentru Placinta cu mere
Pate brisee
200 gr faina alba
160 gr unt rece
6 linguri apa rece
Umplutura
1.5 kg mere
1 lingura suc de lamaie
coaja rasa de la 1/2 lamaie
5 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
1/4 lingurita scortisoara
3 cuisoare
1 lingura unt
Placinta cu mere - Preparare
  1. Untul (rece, de la frigider) si apa pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
  2. Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati apa si amestecati usor.
  3. Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta. Urmariti acest filmulet (de la minutul 0:25) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
  4. Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
  5. Se imparte aluatul in doua parti egale. Se aplatizeaza cu mana sub forma de discuri si se dau la frigider timp de 30 minute.
  6. Fiecare bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
  7. Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
  8. Intindeti iar bucatile de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei.
  9. Dati aluatul la frigider pana e gata umplutura.
  10. Pentru umplutura: se curata merele de cotoare si se dau pe razatoarea mare. Se stropesc cu suc de lamaie.
  11. Intr-o tigaie larga se topeste untul si se adauga merele impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si cuisoarele. Se calesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. La final adaugati scortisoara dupa gust si dregeti de zahar daca e nevoie. Se lasa umplutura sa se racoreasca.
  12. Puneti hartie de copt pe fundul unei tavi de 20 x 24 cm.
  13. Pe masa de lucru data cu faina, intindeti prima bucata de aluat o foaie subtire de dimensiunea tavii. Acum, aluatul se intinde foarte bine, fara sa crape. Cu o rola de patiserie, decupati marginile, astfel incat sa fie drept aluatul. Asezati-l in tava. Dati tava la frigider pana intindeti a doua foaie.
  14. Intindeti a doua bucata de aluat, foaie identica cu prima. Decupati-o si pe ea sa aiba margini drepte.
  15. Puneti merele in tava, peste prima foaie. Asezati a doua foaie deasupra lor. Intepati aluatul din loc in loc cu o furculita.
  16. Coaceti placinta de mere la 220C, timp de 45 minute.
  17. Placinta se taie bucati cand e rece. Se presara cu zahar pudra vanilat, daca doritit. Se poate servi cu un glob de inghetata de vanilie.


Tortilla de cartofi


Omleta spaniola cu cartofi. E buna fierbinte sau rece, pentru micul dejun sau ca aperitiv.
Ingrediente pentru Tortilla de cartofi
4 cartofi
1 ceapa (optional)
8 oua
1-2 cani ulei de masline (cu gust neutru)
1 fasie coaja de lamaie
sare, piper
Portii: 4
Tortilla de cartofi - Preparare
  1. Se taie cartofii felii subtiri (nu chiar asa subtiri ca pentru chipsuri, dar subtiri). Daca puneti ceapa, taiati-o si pe ea felii la fel de subtiri.
  2. Se pune ulei la incalzit si cand e cald se adauga cartofii, ceapa si coaja de lamaie. Uleiul trebuie sa fie suficient incat sa acopere cartofii. "Fierbeti" totul la foc mediu spre mic timp de 15-20 minute, pana cartofii sunt facuti. Uleiul nu trebuie sa fie fierbinte pentru ca acum doar inabusim cartofii, nu-i prajim.
  3. Scoateti cartofii intr-o sita si lasati-i sa se scurga de ulei.
    * uleiul folosit la cartofi poate fi reutilizat, nu-l aruncati.
  4. Bateti ouale cu sare si piper. Puneti mai multa sare fiindca vor veni si cartofii in compozitie.
  5. Adaugati cartofii peste oua si amestecati bine.
  6. Intr-o tigaie de 25 cm diametru incingeti 1-2 linguri ulei (din cel folosit la cartofi).
  7. Adaugati in tigaie compozitia de oua si cartofi. Coaceti omleta la foc mic timp de 5 minute, pana se rumeneste frumos pe fund.
  8. Puneti o farfurie lata peste tigaie si cu o miscare sigura rasturnati omleta pe ea.
  9. Puneti tigaia inapoi pe foc si incingeti 1 lingura ulei. Lasati sa "curga" omleta de pe farfurie in tigaie. Prajiti pe a doua parte, tot la foc mic timp de 5-7 minute (dupa cum va place de facut oul). Cu un cutit puteti strapunge putin omleta sa vedeti cum e in centru.
  10. Rasturnati omleta pe farfurie si taiati-o in 4 (daca e pentru micul dejun) sau cubulete cand s-a racorit un pic (daca o serviti ca aperitiv). E buna calda sau rece.


Placinte motesti


Placinte motesti ca la Cabana Motilor de la Marisel. Sunt umplute cu cas si servite cu smantana si dulceata de afine.
Ingrediente pentru Placinte motesti
Aluat
500 gr faina alba
300 ml lapte caldut
1 ou la temperatura camerei
1 pliculet drojdie uscata (sau 1 pachet drojdie proaspata de 25 gr)
1/2 lingurita sare
1 lingurita cu varf zahar
Pentru umplutura si uns
250 gr cas (de oaie)
2 linguri smantana (acra)
2 linguri zahar
1/2 ceasca cu ulei (sau untura topita)
Pentru servit
smantana
dulceata de afine (sau alta dulceata acrisoara)
Portii: 5
Placinte motesti - Preparare
  1. Punem in cuva masinii de paine laptele cu oul batut, drojdia si zaharul. Deasupra se pune faina si se presara sarea. Se seteaza masina pe programul de framantat si crescut.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa acoperit la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  2. Cat aluatul creste, se da pe razatoare casul. Amestecati smantana cu zahar.
  3. Cand aluatul e crescut, il scoatem din cuva si-l punem pe masa de lucru data cu faina.
    Se taie aluatul in 10 bucati egale.
  4. Se intinde fiecare bucata foaie subtire.
  5. Se presara pe cate o foaie cas razuit, apoi se acopera cu alta foaie. Se decupeaza cu o rola de bucatarie. Astfel marginile se vor lipi. Le verificati si daca nu sunt bine lipite le presati usor cu degetele.
  6. Asezati placintele formate pe un prosop curat si le ungeti deasupra cu ulei. La final veti avea formate 5 placinte.
  7. Incingeti foarte bine, la foc mare, o tigaie teflonata (sau de fonta). Dati apoi focul la mediu. Asezati cate placinte va intra in ea, cu partea unsa cu ulei in jos. Prajiti placinta pana devine rumena (cca 2 minute). Daca se umfla o intepati deasupra cu o furculita in cateva locuri. In timp ce se coace pe prima parte, ungeti placinta si pe a doua parte cu ulei. Intoarceti placinta si o coaceti si pe a doua parte.
  8. Scoateti placinta din tigaie si o ungeti deasupra cu smantana cu zahar.
  9. Stivuiti placintele una peste alta cand le terminati de copt.
  10. Se servesc placintele caldute cu dulceata de afine si smantana.


Omleta cu sunca si branza


Evident ca toata lumea stie sa faca o omleta dar merita sa vedeti ce am mancat la Rasnov la Casa Rasnoveana . Partea speciala a retetei o constituie rotirea omletei in aer cum doar la d-na Ungureanu am vazut. Din pacate n-am putut-o fotografia fiindca a fost mult prea rapida pentru aparatul meu.
Intr-o iesire de weekend am ajuns la Rasnov si am avut norocul sa ne cazam la Casa Rasnoveana. A fost doar noroc, pentru ca nu stiam nimic despre nici o pensiune de acolo, asa ca ne-am ghidat dupa primele semne de cazare care ne-au placut. Va recomand sa va cazati acolo daca sunteti prin zona, curatenia primeaza, mancarea este excelenta, nu se face rabat la calitate si cantitate, atmosfera este relaxanta, iar cainele familiei, Lord, este cel mai cuminte si dragut din lumea (am fobie de caini, deci daca am mangaiat un dog german e mare lucru, chiar e cuminte). Cetatea Rasnov este de neuitat, este a doua oara cand o vizitez. Prima data mi-a placut mai mult fiindca era putina lume si m-am plimbat in voie, acum am prins un targ de mirodenii, a fost inghesuiala, dar nu ma plang, m-am intos cu punga plina de condimente rare.
Ingrediente pentru Omleta cu sunca si branza
3 oua
2 linguri lapte
2 felii subtiri sunca (gen Praga)
2 felii subtiri cascaval
1 fir patrunjel
sare
Omleta cu sunca si branza - Preparare
  1. Sunca si cascavalul se taie bucatele mici. Se toaca patrunjelul.
  2. Se bat bine ouale cu lapte si sare, apoi se adauga sunca, cascavalul si patrunjelul in compozitie.
  3. Intr-o tigaie mai larga, incinsa si unsa doar cu putin ulei turnati compozitia de omleta, scuturati tigaia sa se intinda egal omleta si prajiti la foc mediu spre mare pana vedeti ca pe margini e inchegata.
  4. Ajutandu-va de un cutit desprindeti pe o margine omleta de tigaie si trageti in partea opusa astfel incat omleta sa se plieze in doua. Apasati cu dosul unei furculite pe toata suprafata ei sa iasa excesul de compozitie necoapta din interior. Mai lasati 30 secunde la prajit si apoi intoarceti omleta, fie in aer (daca aveti indemanare), fie cu o paleta lata. Lasati sa se prajeasca si pe cealalata parte. Serviti cu rosii.


Chec cu ciocolata


Chec special cu ciocolata. De ce e special? Fiindca are un ingredient special, care-i da o aroma speciala.
Fraza finala din reteta - cea cu racitul - este doar in teorie, fiindca eu nu am rezistat langa el si l-am feliat cald, asa l-am pozat si asa am mancat jumatate din el. Rusinica!
Ingrediente pentru Chec cu ciocolata
180 gr faina alba
200 gr zahar
120 gr iaurt
120 ml ulei de nuca
2 oua
50 ml apa
1/2 pliculet praf de copt
1 lingurita esenta de vanilie
150 gr ciocolata neagra (70% cacao)
putin unt pentru uns tava
Chec cu ciocolata - Preparare
  1. Se topeste pe abur ciocolata.
  2. Intr-un bol se bate cu mixerul iaurtul, uleiul, zaharul (minus 2 linguri), galbenusurile oualor si apa. Se mixeaza cateva minute, pana zaharul e topit.
  3. Se adauga esenta, faina si praful de copt si se amesteca cu un tel pana nu se mai vede faina (chiar daca raman cateva cocoloase e ok).
  4. Se bat cu mixerul albusurile oualor pana incepe sa se formeze spuma. Atunci se adauga zaharul ramas (cele 2 linguri) si se continua mixarea pana spuma sta pe tel.
  5. Se adauga, in amestecul de mai sus, spuma in trei transe, amestecand cu telul usor.
  6. Se adauga apoi si ciocolata topita, tot in 3 transe, tot amestecand usor cu telul.
  7. Se toarna compozitia intr-o tava de chec unsa cu unt si tapetata cu faina. Se bate tava de masa sa se aseze compozitia.
    * am folosit o tava de chec de 30 cm lungime, insa una de 25 ar fi mai potrivita; compozitia e prea putina pentru tava mea
  8. Se coace la 180C timp de aprox. 40 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
  9. Se lasa sa se raceasca, apoi se poate felia.


Placinta cu branza sarata


Aceasta placinta, numita burek, se gasea la toate colturile in Croatia, se vindea in bucati enorm de mari, o bucata era de ajuns pentru amandoi la micul dejun, alaturi de o cana de lapte sau un iaurt. Aveau si variante cu carne si varza, dar cea cu branza (burek sa sirom) era preferata noastra.
Ingrediente pentru Placinta cu branza sarata
250 gr branza proaspata de vaci
250 gr telemea (sau feta)
3 oua
1 cana lapte (250 ml)
1 pachet foi placinte
cateva linguri de ulei
4-5 linguri iaurt (sau sana, lapte batut sau smantana lungita cu putin lapte sa aiba consistenta iaurtului)
piper
Placinta cu branza sarata - Preparare
  1. Se bat bine ouale cu telul, apoi se adauga laptele si se bate pana se omogenizeaza, apoi se adauga branza de vaci si cea telemea sfaramata. Se condimenteaza cu 1-2 prize de piper. Se amesteca, obtinand o compozitie care are consistenta unei smantani.
  2. Se unge o tava de 20x30 cm cu ulei. Tava are dimensiunea unei jumatati dintr-o foaie de placinta. Cel mai usor e sa faceti straturile folosind foile pliate in doua pe latime, se potrivesc la fix, nu mai trebuie taiate.
  3. Incepem construirea placintei: o foaie de placinta pliata in doua, stropim cu ulei (inclusiv intre cele doua randuri), apoi alta foaie pliata in doua si iar stropim cu ulei (cand zic stropiti insemana sa introduceti o furculita in ulei si picurati pe foaie). Acum avem 4 straturi de foi in tava. Urmeaza umplutura: puneti 2 polonice de umplutura pe foi si nivelati cu dosul unei linguri. Repetati straturile pana terminati umplutura, terminand cu strat de foi de placinta. Ultimele foi asezati-le usor descentrat, si impingeti marginile in jos cu coada unei furculite, ca sa sigilati umplutura inauntru.
    * foile de placinta cu care nu lucrati le tineti acoperite cu un prosop umed fiindca se usuca repede
  4. Ultimul strat de foi de placinta il intepati cu furculita pe toata suprafata, apoi il stropiti cu ulei, apoi il ungeti cu iaurt din belsug.
  5. Se coace in cuptorul preincalzit la 200C pentru aprox 50 minute, pana e rumena deasupra. In timpul coptului placinta se umfla destul de tare, dar se lasa cand o scoateti.
    * placinta iese groasa cam de un deget
  6. Scoateti placinta din cuptor, acoperiti cu folie de aluminiu si lasati la racit. Se serveste calduta sau rece cu un pahar de iaurt.


Clatite olandeze cu mere


Tocmai stateam relaxata la o cafea in Zandvoort, pe malul Marii Nordului, sustinand ca sunt satula si ca nu mai pot manca nimic, cand vecinul de la masa de alaturi a primit o astfel de clatita uriasa peste care a inceput sa toarne sirop de zahar. Mai aveam un pic si ma mutam fizic la masa lui, fiindca ochii oricum nu se dezlipeau de farfuria lui. Pana al urma, ca sa nu comit o nesabuinta am comandat si eu o clatita... si vai ce buna a fost! Atat de buna incat a fost musai sa le fac si eu acasa. A fost un weekend reusit, un weekend al clatitelor.
Ingrediente pentru Clatite olandeze cu mere
1 mar acrisor
2 linguri unt
Aluat
1 ou
100 gr faina alba
200 ml lapte
2 linguri unt topit
1 priza sare
2 linguri zahar
Pentru ornat
zahar aromat: 2 linguri cu varf zahar pudra + 1 lingurita scortisoara + 1/2 lingurita cuisoare macinate
sirop de zahar (sau sirop de artar, miere, smanatana)
Portii: 2
Clatite olandeze cu mere - Preparare
  1. Se bate oul bine impreuna cu zaharul, folosind telul. Se adauga laptele si se omogenizeaza. Se adauga faina si se amesteca bine. Se adauga sarea si untul topit.
  2. Marul se curata de cotor folosind instrumentul acesta. Se curata apoi de coaja si se taie rondele subtiri. Am folosit razatoarea de aici pentru a taia felii subtiri egale.
  3. Intr-o tigaie larga (de 26 cm diametru) se incinge 1 lingura de unt, la foc mediu. Se aseaza frumos feliile de mere, fiindca ele vor fi "fata" clatitei. Se prajesc 1 minut, apoi se intorc. Imediat ce le-ati intors, turnati aluat peste mere (2 polonice). Aluatul nu trebuie sa fie gros, dar sa fie suficient astfel incat sa acopere merele. Daca raman gauri in aluat, nivelati-l cu dosul unei linguri. Prajiti clatita timp de aprox 3-4 minute, pana deasupra aluatul este inchegat. Puteti verifica asta atingand aluatul cu degetul in cateva locuri iar daca nu va ramane aluat pe deget e ok.
  4. Intoarceti clatita folosind o farfurie mai larga decat tigaia. Coaceti pe a doua parte inca 2 minute.
    * o tigaie dubla este ideala pentru aceste clatite, se intorc usor, insa si metoda cu farfuria functioneaza bine, trebuie sa fiti doar atenti sa faceti miscarea de intoarcere rapid.
  5. Pudrati cu zahar aromat si stropiti cu sirop de zahar.
    * eu am pregatit clatita si intr-o alta varianta: nu am mai adaugat zahar in aluat; am inceput prin a carameliza 2 linguri de zahar in tigaie, apoi am adaugat untul si apoi am continuat conform metodei descrise mai sus... in aceasta varianta le-am pudrat doar cu scortisoara
  6. Repetati operatiunile si pregatiti a doua clatita.